En vakker sang til en stygg verden av Stig van Eijk

Stig van Eijk kommer med sitt åttende studioalbum og slipper i den forbindelse den varme og ærlige låten "Kjærlighet". Rytmene er tunge. Lydbildet er minimalistisk dom gir god, luftig plass til vokalen og teksten. Stig som ellers spiller mye reggaemusikk trekker opp bremsen litt og åpner opp hjertet sitt. Teksten er en refleksjon, en takknemlighet for å bli omgitt av så mye kjærlighet fra spesielt da sine egne barn. Tematikken i tekstene speiler en verden i krise og en oppfordring om å søke det gode i oss. Stig har med seg sin sønn på låten. Det er et genialt påfunn for å gjøre låten inderlig og troverdig.

"Et resultat av bestemte og tilfeldige valg i livet. At jeg forhåpentligvis ble gitt bort av kjærlighet, kom til Norge og ble omgitt av kjærlighet. Fikk leve ut min kjærlighet til musikk, til å stille opp for dem som trenger det mest, bli pappa, bli kjæreste, skape min egen familie av kjærlighet.»

Bakgrunn:
Stig van Eijk har vært en folkekjær artist i over 25 år etter at han vant Melodi Grand Prix og ble kåret til årets mannlige artist i 1999. Han har i de senere år stått på scener rundt om i hele verden, og spredd mye glede med sin stil innenfor reggae, soul og hiphop. Musikken hans beskrives som fengende og engasjerende. Tekstene hans er åpen, ærlige og samlende på tvers av samfunn og etnisitet. 

I 2023 hadde Stig comeback i Melodi Grand Prix med låten “Someday”. Målet med hans bidrag var å  få brukt denne plattformen til å nå ut med et viktig budskap i en ustabil verden. 

Stig syntes det var fantastisk å samle en hel nasjon rundt dette budskapet, og bruke stemmen han har til  å vise medmenneskelighet og støtte hverandre når man møter motgang.



Han er adoptert fra Colombia og kom nylig hjem fra sitt fødeland hvor han holdt en rekke konserter og foredrag på et internasjonalt idretts event  for barn og unge, Peace and Sports Colombia. Det var rart å se bare mennesker som så ut som meg, sier han. 

Peace and sports samler barn fra hele verden som til daglig opplever krig, kriminalitet og fattigdom på kroppen. Tross alt det grusomme de har opplevd, viser de en fantastisk optimisme og "stå på" kraft for at de kan være med å skape en bedre framtid.  

Hvem, hva, hvor?

Stig ble født i Cali, Colombia, i 1981.

Kun tilfeldigheter gjorde at han som 9 måneder gammel baby havnet i Norge.

Kommende album

Kjærlighet er tittelen på singelen som kommer i forbindelse med Stigs åttende studioalbum, “Prosjekt  Norge". Albumets røde tråd er systemer og mennesker i samfunnet i Norge som ikke fungerer. Som skaper et enda større skille mellom rik og fattig, utenforskap og ensomhet. Som trigger traumer, følelsen av utilstrekkelighet og det å være lykkelig er blitt en utopi. Vi har vært gjennom pandemi, vi er tilskuer til den grusomme urett som uskyldige barn, kvinner og menn opplever daglig i Gaza, i Ukraina og i verden generelt.

Samtidig opplever vi  at trygge Norge ikke lengre er så trygg. Nyhetsbilde preges av vold, drap, selvdrap og rusmisbruk i et land som skal være så trygt, så inkluderende, som skal gi like muligheter uansett bakgrunn. I tillegg har han gjennom samtaler med mennesker som lever med og i rus, vold i nære relasjoner, som lever i utenforskap, som lever med psykiske utfordringer der depresjon og angst har blitt mer normalt enn unormalt. På en av låtene på det kommende albumet har Stig fått lov til å bruke sitater av kong Harald, godkjent av kongehuset.

Stig er låtskriver, komponist, produsent og kulturformidler. Hans mål er å treffe flest mulig mennesker gjennom musikkens formidlingskraft. 

Låten «Kjærlighet» har Stig produsert i samarbeid med Harald M. Øgaard og Beats in the Bank. Den er minimalistisk oppbygget med rom for at både vokalen og melodiene kan føle tematikken.   

Det er mange observasjoner Stigs album reflekterer over og han er veldig klar på at han må bruke sin plattform til å samle mennesker, inspirere og spre varme og kjærlighet mye mer enn noensinne. 

Stig van Eijk